top of page

Miért érdemes mantrazenét hallgatni?

Frissítve: 2019. máj. 19.

Mint mindenről a világon, a mantrazenéről, a mantrazene hallgatásáról vagy a mantrák hatásairól is többféle látásmóddal, megértéssel és a megvalósítás rengeteg szintjén lehet beszélni.

A címben feltett kérdés fontosabb, mint gondolnánk, hiszen egyre kevesebb és ezzel együtt egyre értékesebb az időnk, egy napunk pedig továbbra is 24 óra marad, és ez nem is fog változni.

A napi történések ezerfelé szórják szét a figyelmünket és a tudatosságunkat, ezért nem mindegy, hogy milyen minőségű dolgokat préselünk bele a napunkba, és hogy ezek milyen eredményt hoznak, legyen szó kapcsolatokról, étkezésről vagy akár a mindenhol jelenlevő zenéről.


Fotó: Sarkadi Eszter Mirka


Szeretnénk a munkahelyünkön helyt állni, és ha tehetjük, az elégnél több pénzt keresni; szeretnénk értékes időt eltölteni a párkapcsolatunkban, a barátainkkal és jó esetben szeretettel és figyelemmel teli, minőségi időt szánni a gyermekeinkre. Mindeközben az üresen maradt 20-30 perceket az autóban, a villamoson nagyrészt kereskedelmi rádiók, kedvenc zenéink hallgatásával töltjük, ami teljesen rendben is lenne, hiszen kikapcsolódásra sokszor csak ekkor van egy kis időnk.

Azonban gondoljunk bele abba, mi lenne, ha nem kellene miből kikapcsolódnunk?


A mantrák, ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot, olyan rezgések, olyan programok, amelyek valódi lényegünkre, a lelkünk aktuális állapotára vannak közvetlen hatással, és amely mantrákat az utóbbi 2-3 ezer évben már milliárdszor-milliárdszor-milliárd alkalommal kimondták magasan megvalósított személyek, tökéletes motivációval!

Olyan energiát adtak ezeknek a szavaknak, hangoknak, szótagoknak és szókapcsolatoknak, amelyek már csupán a kimondásuk vagy a hallgatásuk által is gyógyítanak, tisztítanak, védelmeznek, vagy éppen akadályok elhárításában segítenek nem csak tudatalatti szinten, de leghatékonyabban a sorsunk vagy karmánk (ki, hogy szeretné hívni) tudatos megélése szintjén!

Én kora kamaszkorom óta azt érzem és tapasztalom, hogy a karma ok-okozati törvényei irányítják világunkat, még ha nem is akartam ezt mindig elfogadni… Mégis, tökéletes logikája időről-időre visszaköszönt és tudatosságra nevelt, bármennyire is ellenkeztem.


Fotó: Juhász Melinda


Talán ez a mantrák legnagyobb ajándéka: olyan tudatosságot hoznak a „civilizált” ember mindennapjaiba, amelyet régebben csak egy hegy tetején vagy egy barlang mélyén évekig meditálva volt esély elérni. Nem vagyunk minden pillanatban tisztában vele, de ebben az életünkben teremtjük meg a következő életünk minőségének alapvonásait, itt és most rakjuk le az alapköveit. Ugyanúgy, ahogy az előző életeinkben raktuk le a mostanit.  Ezen alapkövek minősége kizárólag azon múlik, hogy az előző életeinkben felépített fizikai és lelki életteret, amelyet most jelenünkként tapasztalunk, hogyan reagáljuk le? Dühvel? Haragosan? Frusztráltan? Csalódottan? Beletörődéssel? Vagy egy olyan megértéssel, ami csak megfigyeli a történéseket, de nem gabalyodik beléjük érzelmileg?

És talán ez az, amiben a legnagyobb segítségünkre lehet a mantrazene:


Tudatosságot hoz, hogy a lehető legvalóságosabban tapasztaljuk igazi önvalónkat reggeltől-estig!

Hiszen korántsem mindegy, hogy a kikapcsolódásra szánt időnkben begyűjtött információk: reklámok szövege, egynyári slágerek dallamai zakatolnak tovább szüntelenül az elménkben, vagy egy tisztító mantra!

Ugyanis egészen más az eredménye!


A Samsara Boulevard-ral ezen dolgozunk, ennek a gyönyörű szolgálatnak szeretnénk élni és próbáljuk ezeket az időtlen mantrákat a számunkra legszebb, legkedvesebb zenei stílusokba öltöztetni, megadva Nekik a kellő tiszteletet, a kellő áhítatot! Hiszen olyanok Ők, mint rendkívül értékes, élő személyek, akik kizárólag azért léteznek, hogy ráébresszenek bennünket az igazi önvalónkra, amelynek nem árthat sem öregség, sem betegség, sem pedig halál! Ez pedig már a valódi szabadság!



Ölvedi Gábor

Samsara Boulevard


475 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page