top of page

"Dobok útján népzene és jazz, világzenéből megérkezés a mantrák szív terébe."

Bordás Zoltán

Zoli6.jpeg

Bordás Zoltán

Zoli 6 éves korában kijelentette, hogy dobos lesz. Így is lett….

Szülőfalujában nem volt ütőhangszer tanítás, így csak trombitára tudott beiratkozni, de az nem az ő hangszere volt….

A dobolás középiskolában indulhatott el, egy iskolazenekarban, majd Dorogon az Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte meg jazzdob tanulmányait Mihály Tibornál. A középiskola után Nesztor Iván magánnövendéke lett, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta zenei pályáját, ahol Szendi Gábor, Solti János, Jávori Vilmos, Sramkó János voltak a tanárai. Zenekari gyakorlatokon tanulhatott Babos Gyulától, László Attilától, Póka Egontól is.

Több zenei stílusban játszhatott a popzenétől, a rock, metal műfajokon át a jazzig, rengeteg koncerten, tv-, rádió műsorokban, lemezfelvételeken.

Sok zenekarban működött közre, többek között a komplex metal zenét játszó Watch My Dying-ban, turnézott a Pa-Dö-Dö-vel, játszott Bornai Tibor szólólemezén, sok éven át volt kísérőzenésze Rácz Gergőnek, játszott Gájer Bálint zenekarában, állandó helyettesítő a Misztrál együttesben, játszik Tóbisz Tinelli Tamás szólólemezén, vagy a Kollár-Klemencz Kamarazenekar legújabb albumán is.

Tagja a Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház zenekarának.

Főiskolai tanulmányait a Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszakán jazzdob szakon kezdte, tanárai Szendőfi Péter és Baló István voltak. Majd a Vienna Konservatorium budapesti tagozatán végzett jazz és klasszikus ütő szakpáron, ahol Pusztai Csaba és Köte Zoltán voltak a tanárai. Klasszikus ütőhangszereket tanult Toldi Évánál Debrecenben és Angyal Zsuzsánál Miskolcon.

A zenélés mellett több mint 20 éve tanít ütőhangszereket lakhelyén, Nyergesújfalun, a Szabolcsi Bence Zeneiskolában. Emellett tanított Tatán, Esztergomban, Párkányban, Köte Zoltán magániskolájában és az általa szervezett táborokban is. Több mint 10 éve állandó tanára a DobMánia nemzetközi tábornak. Növendékei számára több ütőhangszeres művet komponált, amelyek egyikével díjat is nyertek a Váci Országos Kamarazene Fesztiválon és Versenyen.  

A tradicionális ütőhangszeres világ mindig is érdekelte, de ennek tanulására, hangszerek beszerzésére a korai időszakokban nem volt lehetősége. Első lépcsőfokként orientális táncosokat kezdett kísérni darbukán, majd órákat vett Smuk Tamástól, Ölvedi Gábortól és rendszeresen részt vett az ő dobkörein. Megtisztelő meghívást kapott Gábortól, az általa vezetett Al Tabla Percussion Group-ba. Neves táncművészeket is kísérhetett a csapattal, mint Schafer Kata, vagy Németh Krisztina Amira. A főiskola alatt kezdett el kongaleckéket venni Pusztai Csabától, majd később Mogyoró Kornéltól.

A rátalálás a világzenére egybeesett a zenei tanulmányok megkezdésével. Az első mély zenei meghatározók John McLaughlin Mahavishnu Orchestrája, Trilok Gurtu, valamint Chick Corea spanyolos ihletésű lemezei voltak. Későbbi tanulmányai, zenekarai más kultúrák népzenéi és a magyar népzene felé fordították.

Sok éve játszik világzenei együttesekben is. Zenélt a Folksz elnevezésű, népzene feldolgozásokat, verseket megzenésítő fúziós együttesben, idén a második lemezt készíthette el az Attacca World Music zenekarral és játszik a Lilium Acoustic nevű, népzenei ihletésű csapatban is.

Hangszerei: dobfelszerelés, dallamhangszerek (xilofonok, metalofonok), darbuka, keretes dobok, konga, tapan, kanjira, riq, djembe, cajon.

"Őszinteségben,

egyetértésben,

szeretetben

együtt zenélni."

"Segíteni a HANG által."

bottom of page