top of page

Segíteni a HANG által.

Schrenk Judit Sattwa

Schrenk Judit Sattwa

"Judit már egészen fiatalon, 2 éves korában is egyfolytában énekelt, így édesanyja beíratta zenei általános iskolába. Onnantól az élete a folyamatos zenélésről szólt, műhelyek, kórusok, énekes iskola tagja lett, ami az iskolai élet mellett rengeteg fellépéssel járt. Énekelt gyermekoperában a Zeneakadémián, gregorián zenét templomokban és különböző klasszikus műveket számos fellépésen. Még gonosz boszorkányként is kipróbálhatta magát a Holle anyóban! Már 6 évesen eljutott Írországba kórusversenyre és Párizsban is énekelt a híres Notre Dame-ban. Ez a pezsgő zenei élet áthatotta egész gyermekkorát, és a zene szeretete mélyen a személyiségébe ivódott.
 
Gimnáziumi évei elején került ki ebből a zenei burokból, s a zene, az éneklés hiánya miatt 14 évesen beiratkozott Holczer Irma magánének tanárhoz, aki akkoriban sokat nyitott a személyiségén és az énekhangján is.
 
20 éves kora körül egy fotós ismerőse javaslatára portfoliót készíttetett és modellkedni kezdett. Már az első válogatásokon is beválasztották reklámfilm szerepekbe és innentől egy igen hosszú reklámfilmes, és modell karrier vette kezdetét az életében. Judit magát csak hobby színészként emlegeti, mert bár színi iskolában sosem tanult, mégis rendszeresen kiválasztották reklámfilmes főszerepekre és kisebb filmszerepekre is. Játszott a Valami Amerikában, az Állítsátok meg Terézanyut-ban és a Megdönteni Hajnal Tímeát-ban is.
 
A rendszeres válogatásokon és forgatásokon, fotózásokon való részvétel miatt egyre ritkábban jutott el szeretett énekóráira és egyszer csak azt vette észre, hogy rettenetesen hiányzik neki az éneklés. Sokat gondolkodott, vajon mi lehetne az a zenei stílus, amiben újra megtalálhatná magát? Az opera? A jazz? Merre induljon? Egyiket sem érezte igazán magáénak.
 
Közben az egyik ügynöksége kiküldte Athénba modellkedni, majd innen egyenes út vezetett Thaiföldre, ahol fél évet töltött, aztán pedig Dél-Koreába, ahol 1 évig élt. Dolgozott többek között Japánnak, Hong-Kongnak, Taiwannak, és szinte az összes európai országnak. Közel 80 reklámfilmben volt főszereplő és emellett ott voltak az óriásplakát és egyéb fotózások is.
 
Ezután úgy döntött, itt az ideje elkezdeni "rendes" munkahelyen is dolgozni és kamatoztatni a PR-os főiskolai végzettségét. Megfordult néhány komolyabb cégnél (Multireklám Zrt, Logitech Hungary, Erste Bank stb), ahol rengeteg értékes tapasztalatot szerzett, de rendszeresen azon kapta magát, hogy munkaidőben az ablakon kibámulva azon töpreng, hogy nem ez az ő útja, és mindenképp a saját lábára szeretne állni.
 
Mivel Judit már 11 éves kora óta rendszeresen jógázott, hamar megismerkedett a spiritualitással. Még Koreában is járt egy holland tanárhoz, majd mikor hazajött, egy kedves hölgy lakására járt heti 2-3x órákra. Ez a tanár meglátta Juditban a leendő jógaoktatót és rábeszélte, hogy menjen el jógaoktatói tanfolyamra. Mikor elvégezte a Sivananda hatha jóga oktatóit, először bátortalanul állt az emberek elé, de nagyon hamar ráérzett a tanítás ízére, és munka mellett az esti órákban 20 fős csoportoknak tartott órát. Olyannyira kedvet kapott, hogy röviddel ezután elvégezte a kismama, baba-mama, gyerek oktatóit is, valamint Amerikában a Satyananda jóga oktatói képzéseket. Három alkalommal járta be Indiát, ismerkedett az ashram-élettel, jóga mesterekkel, mely nagy hatást gyakorolt rá. Kint ismerte meg guruját, Swami Niranjananda Saraswati-t, akitől a Sattwa spirituális nevet kapta. 2010-ben felmondott a munkahelyén és megnyitotta saját jógaközpontját Százhalombattán, Sattwa Jógastúdió néven és 5 éven át jógáztatott több száz gyereket és felnőttet. Ezt ma is aktívan folytatja - azóta már Budakeszin.
 
A zenei szál is a jóga kapcsán tért vissza életébe: az egyik jóga akadémián 2006 körül ismerkedett meg a klasszikus kirtannal, minden este nagy közös zenélések voltak harmoniummal, dobokkal, amibe teljesen beleszeretett és hamar jött a felismerése: „Igen! Ez az én stílusom! Ezt kell énekelnem! A bhakti jóga ezen ága az én utam!” Judit meggyőződése, hogy valamelyik előző életében indiaiként élt, mert a mantrák szinte „ragadnak rá”, villámgyorsan tanulja meg a hosszú szanszkrit szövegeket, és nagyon mélyen érzi, hogy mennyire segítik életét ezek a szent, gyógyító rezgésű ősi szövegek. Összefogott néhány hasonló gondolkodású jógás zenésszel és megalakult első 6 tagú mantra zenekara, a Sattwa Sound Band. Sok saját dalt írtak, emellett előadtak klasszikus indiai kirtanokat is, felléptek különböző jógás és spirituális rendezvényeken, fesztiválokon. 6 évig muzsikáltak együtt, aztán megszületett Judit kislánya, és azóta aktívan már nem zenélnek együtt, elfogadták, hogy más utakon járnak tovább. Néha kisebb, 3 fős formációban vállalnak még fellépéseket Sattwa Sound Mini néven.
 
Judit 2012 körül ismerkedett meg Török-Virág Andrea Hangterapeutával, akivel egy intuitív ötlettől vezérelve elkezdtek "Sattwandi Hangfürdő - Mantrákkal" elnevezéssel olyan speciális hangfürdőket tartani, ahol Judit a hangtálak, gong és egyéb autentikus hangszerek mellett különböző ősi, szanszkrit mantrákat énekel. A nagy sikerre való tekintettel ezt a mai napig örömmel csinálják, sőt gyerekeknek is tartanak havi rendszerességgel játékos Mantra- Hangfürdőket. Judit közben kifejlesztett egy saját, úgynevezett Mantrababa programot is, amit babáknak-anyáknak tart heti rendszerességgel.
 
Ennél a pontnál érkeztünk el a Samsara Boulevard zenekarhoz. 2015 őszén Judit Budakeszin ismerkedett meg LEMangURIA Lélektáncon Mihók Anitával gitár művésszel, énekessel, aki ebben az időben költözött Budakeszire. Találkozásuk másnapján teljesen véletlenül összefutottak egy hangtál-kiállító teremben és elképedve néztek egymásra, mert ennek szinte semmi esélye nem volt. Judit tréfásan megjegyezte: biztosan van valami dolguk együtt, és ez egy jel! Néhány beszélgetés után kiderült, hogy mindkettőjükben tátong egy űr és szeretnének egy olyan zenekart, aminek alapja a spirituális mantrazene, de színesítve, kiegészítve azt saját lelkivilágukkal. Olyan zene, ami belőlük születik. Judit ekkorra már tele volt rengeteg saját dal ötlettel, amelyek nagy részét nem asztalnál ülve komponálta, hanem "meghallotta" és telefonjára énekelte őket, séta, kirándulás, fürdés stb. közben. Kipróbálták Anitával, hogyan tudnak együtt, egymásra hangolódva zenélni és már az első alkalom is bíztató volt. Ekkor Anita felvette a kapcsolatot Ölvedi Gáborral, aki szintén az élete egy olyan szakaszához érkezett, ami pont megérett egy lelki spirituális zenekarhoz való csatlakozásra. Az első próba után rögtön érezték, hogy csodásan egymásra tudnak hangolódni, és mindhármukban megvan a lelkesedés, az alázat és a közös zene professzionális szintre emelésének igénye! Egy emberként hisznek a mantrák segítő erejében, mivel azt már a saját életük több területén is megtapasztalták.

2016 januárja óta zenélnek együtt, ez alatt rengeteget nyitottak egymáson és önmagukon. Az elejétől kezdve érzik, a zenekar szerencsés csillagzat alatt született és az univerzum által segítve szárnyalnak fölfelé. Mivel Judit már évek óta tart Hangfürdőket, adott volt, hogy a hangtálaival, gongokkal és egyéb autentikus hangszerekkel, valamint afrikai nyelves dobbal és sámándobbal színesíti közös zenéjüket.  Judit nagy örömére szolgál, hogy sok saját számát is bevették a repertoárba. Hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy két ilyen csodás és tehetséges zenésszel és emberrel zenélhet együtt, akikkel mára barátok és lelki társak is lettek. Határ a csillagos ég.
 
​Judit életcéljának tartja a "Segíteni a HANG által" jelmondatot, és ez mindhármuknál nagyon erősen jelen van. Valószínűleg ez is a sikerük titka."

"Őszinteségben,

egyetértésben,

szeretetben

együtt zenélni."

Zoli5_edited_edited_edited.jpg

"Dobok útján népzene és jazz, világzenéből megérkezés a mantrák szív terébe."

bottom of page